Rozpalanie ognia kominkowego

Kiedy poznasz podstawy rozpalania kominka opalanego drewnem i utrzymywania go to cały proces okaże się bardzo prosty. Wbrew pozorom wiele osób zapomina o kluczowych krokach w tym procesie, które mogą pomóc cieszyć się pięknym ogniem. Wieczór, który miał okazać się chwilami przyjemnymi, spędzonymi przy ogniu, łatwo może okazać się pokojem wypełnionym dymem. Poniżej znajduje się metoda, która sprawi, że ogień będzie przyjemny.

Podczas rozpalania ognia należy zachować szczególne środki bezpieczeństwa. Jedynie w ten sposób można uniknąć niepotrzebnych oraz poważnych obrażeń.

Jeśli Twój kominek ma szklane drzwi to wywietrz go przez dziesięć do piętnastu minut przed rozpaleniem ognia. Pozwoli to na osiągnięcie we wnętrzu kominka temperatury pokojowej.

Początkowo zbierz hubkę, podpałkę oraz paliwo, które będziesz potrzebował do rozpalenia ognia. Przykłady hubki to: gazety, suche igły sosnowe czy też słoma. Do rozpałki wykorzystywane są najczęściej gałęzie oraz cienkie patyczki. Paliwem jest większe drewno opałowe, które podtrzymuje ogień. Pamiętaj o tym, aby było on suche, najczęściej musi przeleżeć wcześniej przez rok lub co najmniej przez jeden sezon. Wtedy też drewno będzie się dobrze paliło. Zanim rozpalisz ogień zadbaj o to, abyś miał wystarczającą ilość hubki oraz drewna, aby ogień palił się tak długo, jak będziesz chciał.

Rozpalenie ognia rozpocznij od położenia hubki. Połóż je na środku kominka. Możesz zgnieść kilka stron gazet. Pamiętaj, aby nie używać ich zbyt wiele, ponieważ spowodujesz powstawanie niepotrzebnego dymu. Zachowaj środki ostrożności i nigdy nie korzystaj z żadnych środków przyśpieszających, takich jak benzyna czy też olej napędowy. Ważne jest stworzenie stabilnej i jednocześnie bezpiecznej podstawy.

Następnie ułóż podpałkę nad hubką. Najlepiej tak, aby spotykały się końcówkami na środku. Układaj je warstwami oraz krzyżuj. Pamiętaj o pozostawieniu szczelin pomiędzy rozpałką, przez które będzie przepływało powietrze. Jest ono istotne do otrzymania ognia.

Następnym etapem jest zapalenie zapałki i podpalenie hubki. Jeśli zrobisz to umiejętnie to zaobserwujesz jak płomienie z hubki sięgają do rozpałki i rozpalają ją. Jeśli to się uda to dodaj najmniejsze kawałki drewna jakie masz. Ostrożnie umieść je w ogniu nad rozpałką. Jeśli chcesz, aby ogień palił się długo to dodawaj stopniowo nowe kawałki drewna, gdy poprzednie spalą się. Jeśli płomienie zaczną bardzo słabnąć to dodaj dodatkową podpałkę.

Uważnie obserwuj dym przez pierwsze pół godziny od zapalenia. Dym powinien być praktycznie niewykrywalny. Jeśli dym stanie się czarny to ogień nie będzie miał wystarczającej ilości tlenu.

Gdy rozpalisz z powodzeniem ogień to obserwuj go co jakiś czas, aby zapewnić bezpieczeństwo wszystkim domownikom oraz aby upewnić się, że ogień pali się w zadowalającym stopniu. Wiesz już co robić jeśli ogień będzie zbyt mały. Jeśli z kolei będzie zbyt duży niż oczekujesz to po prostu pozwól mu zgasnąć. Niech ogień spłonie naturalnie. Przestań dodawać paliwo godzinę przed momentem, w których chcesz, aby ogień zgasł. Na koniec warto dla pewności ogłuszyć ogień piaskiem, gdy pozostanie widoczny jedynie sam żar.

Szalony Max – sklep internetowy z szerokim wyposażeniem – od kominków do mebli warsztatowych. Sprawdź!

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *